marți , aprilie 16 2024
Home / Casa si Gradina / Banda Metalica

Banda Metalica

Ce este banda metalica si de cate tipuri este aceasta?

In zilele noastre, banda metalica este folosita in viata de zi cu zi in diverse domenii de activitate. Multe persoane care o folosesc la locul de munca si-au dorit sa acumuleze cat mai multe informatii cu privire la aceasta. Ei bine, in randurile care urmeaza vom discuta despre banda metalica. Vom afla ce este aceasta dar si multe alte lucruri interesante.

Asadar, daca in viata de zi cu zi folositi benzi metalice sau aveti pur si simplu curiozitati despre acestea, merita sa cititi pana la final.

Ce este banda metalica ?

Banda MetalicaO banda metalica (bimetala) functioneaza pe principiul expansiunii termice. Acest principiu este definit ca modificarea volumului metalului odata cu schimbarea temperaturii. Banda bimetalica functioneaza pe doua elemente fundamentale ale metalelor.

Primul element fundamental consta in dilatarea termica, care afirma ca metalele se extind sau se contracta in functie de variatia temperaturii. Al doilea element fundamental este coeficientul de temperatura, unde fiecare metal se extinde sau se contracta diferit la o temperatura constanta. Facem precizarea aici ca fiecare metal are propriul coeficient de temperatura.

Proprietatile benzii binetalice

Unele dintre proprietatile importante ale benzii bimetalice sunt urmatoarele:

  • Coeficientul de dilatare: este definit ca o modificare a proprietatii fizice a unui metal ca raspuns la schimbarile de temperatura, cum ar fi forma, suprafata si volumul.
  • Module de elasticitate: este definit ca raportul dintre efort si deformare intr-o regiune de deformare elastica.
  • Limita elastica la racire: este limita standard la care metalul revine la starea normala la racire. Aceasta proprietate variaza de la metal la metal.
  • Conductivitatea electrica: este definita ca fiind cantitatea de curent care trece prin material.
  • Ductilitate.
  • Capacitate metalurgica.

De cate tipuri poate fi banda metalica?

In momentul in care discutam despre banda metalica (bimetalica) facem precizarea ca aceasta este disponibila sub doua forme: tip spirala si tip elicoidal.

Banda tip spirala este alcatuita dintr-o structura in forma de spirala si este atasat un indicator. Acesta este folosit pentru scalarea temperaturii. Cand aceasta structura este incalzita, atunci metalele prezinta proprietati de dilatare termica, si se deformeaza atunci cand exista o scadere a temperaturii. In aceasta etapa, indicatorul inregistreaza temperatura pe scara. Aceste tipuri de termometre sunt de obicei folosite la inregistrarea temperaturii ambientale.

Banda de tip elicoidal este formata dintr-o structura de tip elicoidal a carei functionare este similara benzii bimetalice. In acest caz, capatul liber al benzii este conectat la un indicator. Ori de cate ori banda este incalzita, are proprietati de dilatare termica si se contracta la racire. In aceasta etapa, indicatorul inregistreaza citirea temperaturii. De obicei, aceste tipuri de termometre sunt utilizate in aplicatii industriale.

Avantajele acestui tip de banda metalica

Nu puteam sa terminam de redactat articolul fara a mentiona pe scurt unele avantaje semnificative ale acestor benzi. Urmatoarele sunt avantajele benzii bimetalice:

  • Nu este necesara nicio sursa de alimentare externa.
  • Este simplu de utilizat dar si robusta.
  • Costul de achizitie este atractiv.
  • Ofera precizie intre ± 2 si 5 %.

Acestea sunt asadar cateva dintre cele mai importante informatii referitoare la banda metalica. Ati avut posibilitatea de a descoperi chiar si avantajele acesteia (unele dintre ele).

In incheiere mai facem precizarea ca o banda metalica poate fi folosita in diverse aplicatii. De exemplu, este utilizata in dispozitive precum ventilatoare sau alarma de incendiu, si nu doar atat.

Check Also

Mobila La Comanda Brasov

Mobila La Comanda Brasov

Avantaje si dezavantaje pentru mobila la comanda Brasov Indiferent ca aveti nevoie de mobilier pentru …

Close